Følg familien Kling på veien mot 5 om dagen

Familien Kling består av mamma Linda, pappa Werner og barna Edward 8 år og Liam 3 år. 

Linda og Werner har et sterkt ønske om å gjøre familiens kosthold både sunnere og mer variert. Gjennom 6 ukesoppdrag skal vi følge familiens vei mot nye kostholdsvaner. Familien skal få et mer bevisst forhold til hva de spiser og tips til hvordan de kan gjøre enkle endringer i kostholdet for å få smartere vaner. Målet er å få alle i familien til å spise 5 om dagen hver dag. 5omdagen.com skal hjelpe familien til å lage nye smarte vaner. Målet er å gjøre noen små realistiske endringer som gjør hverdagen litt sunnere for alle.

Planlegging og veien videre: Uke 06

Planlegging, tilgjengelighet og fokus – det er tre nøkkelord for hvordan dere skal klare å holde på de nye smarte vanene.

5 om dagen for familien på fire betyr at hver person skal spise 21 porsjoner grønnsaker og 14 porsjoner frukt pr. uke.

For hele familien samlet vil det si 84 porsjoner grønnsaker og 56 porsjoner frukt hver eneste uke!

Og skal dere klare å spise det,- må det være tilgjengelig hjemme. Og for at det skal bli tilgjengelig – ja da må det handles inn.

Planlegging er et nøkkelord for å klare å gjennomføre endring av en vane.

 

Blogg Blogg

Skrevet av: Blogg Blogg

Da er siste dagen kommet !

Det er vemodig bare å skrive dette, siste dagen. Kunne nå ønske at vi skulle holde på¨i mange uker til. Den største grunnen er nok at jeg er redd for at man ikke skal klare å opprettholde den gode trenden, når det ikke lenger er del av en oppgave

Hvordan skal man oppsummere de siste seks ukene ? Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men en ting som er sikkert! Vi er en langt sunnere familie nå enn det vi var for seks uker siden! Vi skrev ganske mye om hvordan vi har løst oppgavene i bloggen på fredag, så idag blir det mer oppsummering.

Når jeg tenker tilbake er det nesten litt skamfult for at jeg ikke har gjort noe med familiens kosthold før. Vi har ikke vært verst i klassen, og har spist ganske sunt, men vi har på ingen måte fått i oss nok frukt og grønt, og spist alt for mye halvfabrikata. Og ikke minst all usunn småspising som jeg selv har stått for. Liam hadde jo omtrent ikke spist grønnsaker som ikke var gjemt inn i maten gjennom sitt treårige liv, og Werner han er jo et eget kapittel på 35 år. Edward og jeg spiser jo mer eller mindre alt, men fikk ikke i oss nok pga de to andre, det ble kjappe utveier slik at alle kunne spise den samme maten.

Hvor er vi idag; vi er så på vei i riktig retning. Vi spiser alle frokost og får i oss minst to av fem til frokost. Hva har vi gjort for å få til dette, ikke særlig annet enn å endre våre egne holdninger og endret på gamle rutiner, samt sørger for at det alltid er frukt og grønt i huset, og det gjelder jo til alle måltider. Lunsj, her er det fokus på at det alltid er frukt og grønt med, helst delt opp, og ulike sorter hver dag. For oss voksne gjelder samme regel selv om vi ikke har med egen matpakke, så det er å tenke igjennom det vi spiser i lunsjen. For min egen del er dette lett, jeg spiser jo mer eller mindre den samme salaten hver dag ...men for herr Kling har disse seks ukene betydd at han har nærmet seg salatbaren :) Men det skal sies at om han spiser ute er det salat:):)

Middagen har vi slitt litt med, men det har mest handlet om tid, og ikke minst stemningen i huset ved middagstider. Men jammen har det ikke begynt å skje ting her også. Det første vi måtte begynne å innse var lavt blodsukker gir sure barn og voksne. Man har ikke all tid av veien før dette kan bli en liten katastrofe, særs for Liam.  Så hva har vi gjort, jo, innsett at ikke alle dager spiser vi middag sammen, rekker vi det ikke så rekker vi det ikke, men da er det viktig med mat som kan varmes opp flere ganger. På søndager ser vi gjennom uken, hvilke dager blir en utfordring og hva gjør vi de dagene. Vi har nå begynt å lage ferdig noe av maten dagen før, skal vi ha en ovnsrett lager vi den klar dagen før, for deretter kun å putte den i ovnen. Noen ganger lager vi ekstra mye, slik at vi også kan ha det dagen etter, eller at vi lager en lett pasta rett, men sørger for at det er nok grønnsaker i kjøttsausen. Andre elementer som har hjulpet oss er at alt er ikke perfekt med en gang, ting tar litt tid, barn kan være sure og av og til er det like greit å bare sende dem fra bordet. Jo mer vi har klart å slappe av , jo enklere har alt gått. Og vi er på ingen måte perfekte når det kommer til middag, men vi er mye mye mye bedre enn det vi var. Og vi skal på sikt bli kjempeflinke.

Kvelds er noe vi alltid har vært ganske flinke på, men nå har vi jobbet inn sunnere vaner her, og fortsatt trenger jeg en tilbakemelding på om det er sunt eller ikke sunt å spise sent på kvelden? Som skrevet tidligere, jeg elsker å lage mat sent og spise sent.

Mellommåltider, dessert og annen kos har vi klart bra. Dette er ting som det ikke har vært noe problem å implementere inn i livet vårt. Men det skal da også sies at vi har vært godt igang med endringer når disse oppgavene kom. Det gjør det enklere. For min egen del forsvant jo sukkerhungeret, og ble jeg litt kjesen har jeg spist sukkererter eller reddiker, som har gjort akkurat den samme jobben som en kjeks eller sjokolade har gjort. Alt handler igjen om vaner. Og våre vaner har endret seg, og med det følger en ny bevissthet  for seg selv og hva man putter i sin egen kropp, og ikke minst i kroppen til barna. Det er jo nå vi skal danne grunnlaget for barna våre og deres forhold til mat. Tenk dere Liam som ikke overhodet ville spise grønnsaker, idag seks uker senere spiste han grønnsaksgrateng til middag uten å engang tenke over det. På fredag var det salat, agurk, paprika, mais og løg på tacoen hans, uten kjøtt. Så bare dette e verdt alt vi har jobbet med :) Dette er den største og viktigste seieren vår!

For min egen del har jeg blitt litt matgal de siste ukene, jeg leser om mat, søker oppskrifter på nettet, pløyer matblader og tester stadig ne retter. Målet er å lage minst en ny rett i uken:) Jeg kjenner at noe av gleden med å lage mat er tilbake.

Er det noe annet vi har merket ? JA, det kommer mer energi, huden blir bedre, humøret blir bedre, jeg som alltid har hatt problemer med magen har det ikke lenger, ikke Liam heller og vi har det rett og slett bedre i hverdagen.

Jeg vil takke Opplysningskontoret for Frukt og grønt  ved Elisabethfor denne muligheten vi har fått, og takke for hva dette har gjort med Fam. Kling. Vi hadde aldri kommet dit vi er idag, om vi ikke hadde vært med på dette prosjektet. Vi vil takke Camilla for oppmuntrende ord og innspill gjennom de seks siste ukene.

Til slutt vil jeg si - sett igang. Det er ikke tiden som står i veien, det er ditt eget hodet. Start i det små, sett ikke for store mål med en gang, ta litt av gangen. Sørg for at hele familien er med, gi dere selv en belønning om dere klarer målene deres :) Lykke til ! Håper vår endring har gitt inspirasjon :)

Tuddeldu til neste gang :) Glad og litt trist nå......men dette skal vi klare videre alene :)!

 

Kommenter denne bloggen

Følg 5 om dagen på

eller

Twitter

Ekspertens tips

Eksperten

Blogg innlegget er ikke blitt kommentert enda.

Om eksperten

Navn: Camilla Andersen

Stilling: Ernæringsfysiolog

Om eksperten

Ukens grønnsak

Paprika fra morgen til kvelds

Paprika fra morgen til kvelds

Frokost

Paprikaskiver på gulost-skiven smaker friskt og godt!

Lunsj

Paprika smaker alltid godt i salat!

Middag

Skjær paprika i to og bak i ovnen i noen minutter til skallet tar farge. Ta de ut og la de avkjøle. Skrell av skallet og server ved siden av middagen.

Paprika som kos

Skjær i sticks og kos deg med det og dipp.

Link til Ukens grønnsak