15 tips til ‘5 om dagen’!

Mange synes det er vanskelig å få i seg nok grønnsaker i løpet av dagen. Den enkleste måten å gjøre dette på er derfor å spise grønnsaker som en del av alle dagens måltider. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan komme opp i 5 om dagen.

15 tips til ‘5 om dagen’!

Tema: Endre vaner

 • 1. Lager du denne smoothien får du i deg store deler av dagens behov for frukt, samt 1 porsjon grønnsaker:

  150g raspet gulrot, 100g appelsin, 100g banan og 1 tørket aprikos kjøres i blender sammen med isbiter.

  2. Cherrytomater, knaskegulrøtter, minimais og reddiker trenger ingen tilberedning! Spis det som snacks eller som en del av lunsjen. Dette er også grønnsaker som passer perfekt å legge i matpakken til barna.

  3. Lag guacamole og salsa til tacomåltidet.

  4. Bruk en halv avocado som pålegg på brødskiven, sammen med litt salt, pepper og noen skiver paprika. Godt og mettende!

  5. Skjær eple i båter (bruk gjerne en epledeler) og bland en dipp av vaniljeyoghurt/-kesam og kanel. Kjempegodt å sitte og dippe under “Gullrekka” på fredager!

  6. Bytt halvparten av kjøttdeigen i spagetti bolognes med gulrot. Smaker kjempegodt samtidig som man ikke blir like tung i magen etterpå.

  7. Tilsett en hel pastinakk i potetstappen. Den milde smaken passer perfekt sammen med potetene og du får tilført litt variasjon!

  8. Lag en fruktsalat til dessert. Eller hva med litt ananas-carpaccio? Godt for magen etter en tyngre middag.

  9. Ikke fått i deg nok grønnsaker tidligere på dagen? Lag wok til middag! (da er det vanlig å beregne 400-500g per person)

  10. Lag en grønnsakssuppe til middag. Lag litt ekstra og frys restene slik at du har de til senere.

  11. Prøv en ny frukt eller grønnsak! Kanskje blir det en ny favoritt?

  12. Drikk et glass usukret frukt- eller grønnsaksjuice i løpet av dagen. 1 glass juice teller som 1 av 5 om dagen (men husk at juice ikke kan telle som mer enn 1 om dagen).

  13. Bruk fersk hvitløk, chili og krydderurter i f.eks. spagettisausen istedenfor tørket krydder. Hvitløk og chili er faktisk med på å øke forbrenningen! Dessuten er krydderurter ofte en god erstatning til salt.

  14. Skjær noen skiver tomat, agurk, reddik, paprika eller squash og ha det på brødskiven til frokost eller lunsj. 

  15. Eksperimenter med ulike måter å tilberede grønnsakene på! Du kan ovnsteke dem, lage puréer, marinere dem, koke dem, lage råkostsalater eller steke dem i panne.

Sider: 1

Sider: 1

 • VISSTE DU AT...

  Både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede (dvs. bearbeiding med koking, mikrobølgeovn, baking og steking) frukt, bær og grønnsaker kan inngå. Tørket frukt (med forbehold om at det ikke er tilsatt ekstra sukker) er utmerket erstatning for usunn snacks og godterier - lag det gjerne selv! Hvordan ser du her

   

  Filmen under kan du se i større format på YouTube:

  Hvordan få til 5 om dagen?

   

   

DEL:Del på facebookDel på twitterDel på google