Hva gjør man egentlig med en halv kålrot?

Har du noen gang irritert deg over grønnsaker som bare blir liggende i kjøleskapet inntil du en dag må kaste dem i søpla fordi du ikke får brukt dem til noe?

Hva gjør man egentlig med en halv kålrot?

Tema: Endre vaner

Det er ofte vanskelig å komme på retter som kun bruker litt av en grønnsak. For hva kan man egentlig bruke den halve kålroten til?


 • På 5 om dagen sin Facebook-side (www.facebook.com/5omdagen) spurte vi våre tilhengere om hvilke frukt og/eller grønnsaker som alltid blir liggende igjen i deres kjøleskap. Tilbakemeldingene vi fikk var at spesielt kålrot og hodekål var grønnsaker som ofte ble liggende. For å tilrettelegge for "gjenbruk" kommer vi her med noen eksempler på grønnsaker som ofte blir liggende og gode tips til hva du kan gjøre med disse "restgrønnsakene". Det er ikke mye som skal til for at du kan lage et gourmet-måltid også av disse.

  Brokkoli:

  Har du ca. 250g brokkoli til overs? Da kan du lage denne himmelske stappen.

  Blomkål:

  Har du en halv blomkål til overs, kan du lage f.eks. lage butterdeiginnbakt blomkål som passer ypperlig til røkelaks. Du kan også lage blomkålkrem som passer godt til kamskjell.

  Squash:

  På vinterstid kan du bruke rester av squash til smoothie. På sommeren er det godt med squash på grillen.

  Vårløk:

  Vårløk passer utmerket til å ha i sauser. Hva med f.eks. en roquefortdressing med worcestersaus? Godt til salater.

  Purre:

  Poteter er gjerne noe man alltid har i kjøleskapet. Da blir det enkelt å bruke opp purren du har til overs ved å lage en fransk purre-potetsuppe (også kjent som Vichyssoise).

 • Kålrot:

  Kålrot passer utmerket til rotmos. Grønnsaken passer også godt i gryteretter og bakt i ovn. Du kan også skjære den i staver og spise den som snacks.

  Sellerirot:

  Hvis du har litt sellerirot til overs kan du lage denne torskeformen.

  Løk:

  Løk passer som basisgrønnsak i mange retter. Har du løk til overs kan du f.eks. lage en omelett eller pastasaus. Løksuppe er også nydelig og har en fast plass på menyen til de fleste franske gourmet-restauranter.

  Hodekål:

  Kål kan man alltid bruke til coleslaw. Hva med f.eks. en New Orleans-variant? Kål smaker også godt i wok og har du et halvt kålhode igjen i kjøleskapet kan du lage denne woken.

  Generelt sett kan man si at rotgrønnsaker ofte passer godt som mos (du kan f.eks. bruke kålrot og pastinakk i potetmosen). Rotgrønnsaker passer også bra til å bake i ovn. Mange grønnsaker (som f.eks. brokkoli, blomkål og løk) passer bra å lage suppe av. Lag gjerne en liten "opprydningssuppe".

  Frukt er det litt mer sjelden at man har til overs, men også her kan det være vanskelig noen ganger. Husk da at all frukt smaker godt i smoothie. Kutt opp frukten før den blir overmoden og legg den i fryseren (kan oppbevares i fryser i 4-6 måneder). Da vil du alltid ha ingredienser til å kunne lage smoothie av.

  Synes du dette var hjelpende tips? Har du noen innspill til andre grønnsaker som ofte blir liggende i kjøleskapet? Skriv det gjerne i kommentarfeltet under!

Sider: 1 | 2

Les videre ›

Sider: 1 | 2

DEL:Del på facebookDel på twitterDel på google