Månedens grønne: Klementin

Oh My Darling, Clementine!

Månedens grønne: Klementin

Tema: Månedens grønne

Mange pleier å kalle disse små solfruktene mandariner, men det er ikke riktig.

 • Klementin, ikke mandarin

  Mandarinen var den aller første av de små sitrusfruktene som vi ble kjent med og de små sitrusfruktenes "mor". I dag importeres den ikke lenger her til lands fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane - den er kun tilgjengelig i hermetisk form. Mandarinen ble borte fra det norske markedet for rundt 25 år siden etter å ha blitt utkonkurrert av klementinen - en søtere og, så godt som, steinfri variant. Men fortsatt er det så mange som 28% av nordmenn som tror at de spiser mandarin, ifølge en ny undersøkelse fra Bama.

  Klementin er mest sannsynlig en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre situsfrukter som pomerans og bitter appelsin. Krysningen ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900. Klementiner er vanligvis steinfrie, men noen ganger kan man komme over klementiner som har én eller flere steiner i seg. Da kan det være at det er en "hybrid" eller at klementintreet har stått for nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.

  Klementin og overtro

  Mange forbinder denne lille sitrusfrukten med et rituale som skal gi et ønske. Hvis du klarer å skrelle hele klementinen uten at en eneste bit faller av, sies det at man kan ønske seg noe.

  Julefrukten

  Klementinen er den perfekte blanding av søt og sur smak og den lille mini-solen frisker opp på mørke vinterdager. Det er kanskje litt av grunnen til at vi spiser så mange av dem rundt jul? Klementiner er nemlig å få tak i året rundt, men omtrent halvparten av det norske forbruket spises i desember måned. Rundt juletider er det gjerne typen Clemenules vi spiser, men det importeres også sorter som Marisol, Clemenvillas (hybrid), Clemenpons og Oronules.

  Flere fakta om klementin kan du lese her

  Vi vil tørre å påstå at klementiner smaker best naturell, men hvis du er interessert i å tilberede frukten på en ny og spennende måte, finner du noen fine oppskrifter her.

  Siden frukten er så lett å skrelle, passer den ypperlig å gi til litt eldre småbarn som har lyst til å lære seg hvordan å gjøre ting selv. Én klementin uten skall veier ca. 50 g, så spiser du to stykker har du enkelt fått i deg 1 av 5 om dagen.

Sider: 1

Sider: 1

DEL:Del på facebookDel på twitterDel på google