Gjesteskribenter på 5omdagen.com

Her vil dere finne innlegg fra ulike gjesteskribenter.

Vi i 5 om dagen er stadig i kontakt med mennesker som er opptatt av det samme som oss, nemlig matglede og det å bidra til et sunnere Norge. Vi møter folk som brenner for god mat, folk som brenner for hva slags mat vi gir til barna, folk som har løsningen på hvordan man kan få til et sunt kosthold og folk som sliter med å få til et sunt kosthold i en travel hverdag. Nå har vi invitert noen av dem til å skrive litt om sine tanker her. Har du lyst til å få dine tanker på denne siden? Så send dem til oss:

elisabeth(alfakrøll)frukt.no

Gjesteskribentene: Matbloggsentralen

Vi har samlet tankene til ulike mennesker her på disse sidene.

Tidligere innlegg er skrevet av ernæringsfysiolog og daglig leder av somebody.no Camilla Andersen, Margit Vea som er faglærer i ernæring, helse og miljøfag, forfatter og skribent og foredragsholder og forfatter av bloggen Hjemmelaget barnemat, Marianne Garmann Dahle forfatter av bloggen Himmelturen og Ina Shelby fra bloggen `kjøkkentjeneste` som skriver om de store endringer i kostholdet hun og hennes familie har hatt de siste to-tre årene.

Julie Langseth

Skrevet av: Matbloggsentralen

Tid for supperåd

Det er definitivt høst, tid for innekos, telys og varm mat. Da er det på tide med supperåd.

Suppe står stadig på menyen hos oss. Og på tross av at Toro og desslike gjør sitt beste for å overbevise oss om at det er vanskelig å lage suppe uten pose, vil vi påstå at det både er lettvint, enkelt og selvsagt hundre ganger bedre enn pulverisert mat tilsatt vann. Dessuten er det morsomt å tenke på alt det man faktisk kan lage under betegnelsen suppe. Den kan serveres kald eller varm, som forrett eller hovedrett, klaret, fløtebasert eller jevnet med egg. Man kan variere i det uendelige med smakstilsetninger, ulike typer kraft, grønnsaker, fisk, skalldyr eller kjøtt. Man kan bevege seg på alle jordens kontinenter, det finnes supper fra alle land.

Selv om suppe er grenseløs mat, er det én ting som gjelder; velg din kraft med omhu. Jo bedre kraften er, desto mer smakfull blir suppen. Det er imidlertid håp selv om man ikke koker kraften sin selv. Det finnes mange ulike buljong- eller fondtyper på markedet, Knorr har for eksempel en økologisk versjon i pulverform som ikke er tilsatt smaksforsterkeren MSG.

Matbloggsentralen ønsker å slå et slag for suppen, og det blir derfor utfordring førstkommende fredag. Vi tror at suppe er en gjenganger på hverdagsmenyen hos folk. Det er i travelhetens svøpe lett å ty til posesuppe når klokken nærmer seg fotballtrening eller turn, og vi samtidig skulle hjulpet barna med leksene. Suppe er imidlertid lett å lage fra bunnen, og dessuten smaker det veldig mye bedre. For ikke å snakke om at næringsinnholdet er langt høyere enn det man får plass til i en pose. Og ikke la deg lure av setningen om at man "bare kan tilsette litt ekstra" i posesuppen. For da er du likevel langt over halvveis til en helt hjemmelaget suppe på ditt eget kjøkken!

Lykke til med suppekjøkkenet!

Kommenter denne bloggen

Følg 5 om dagen på

eller

Twitter
Matbloggsentralen

  • Navn: Matbloggsentralen

Matbloggsentralen er Norges største samling av frittstående og uavhengige matbloggere. Redaksjonen består av Ina-Janine Johnsen og Ina Shelby.

Les mer her: Matbloggsentralen

Margit Vea

  • Navn: Margit Vea
  • Yrke:

Hun er faglærer i ernæring, helse og miljøfag, forfatter og skribent og foredragsholder. Trebarnsmoren har lang erfaring fra arbeid med kosthold, miljø og helse blant barn og unge. Hun har skrevet flere bøker om barnemat og drevet kursvirksomhet rettet mot spedbarnsforeldre, barnehager og helsestasjoner.

Hun skriver faste blogginnlegg på dinmat.no, samt på bloggen sin; Hjemmelaget barnemat

Ina Shelby

  • Navn: Ina Shelby

Ina bor i Egersund med mann, 3 barn, 2 hunder og hønene Julia, Gråen, Thelma, Louise og Sara. Hun har en lidenskapelig interesse for mat og matlaging. Ikke bare den delen av prosessen som skjer de siste timene på kjøkkenet før maten legges på tallerkenen, men også det som har å gjøre med matens opprinnelse og opphav. Mat er ikke bare noe hun spiser for å holde seg i live, mat er for henne også kultur og historie.

Marianne Garmann Dahle

  • Navn: Marianne Garmann Dahle

Marianne jobber fulltid i Skanska og bor i Svelvik med familien sin. Familien består av mann, 2 barn og 2 hunder - og noen gullfisker. Hun skriver bloggen Himmelturen. God mat er viktig for familien og de har lykkes med å få barna til å smake på og å like masse forskjellig mat.

Margit Vea

  • Navn: Margit Vea
  • Yrke:

Hun er faglærer i ernæring, helse og miljøfag, forfatter og skribent og foredragsholder. Trebarnsmoren har lang erfaring fra arbeid med kosthold, miljø og helse blant barn og unge. Hun har skrevet flere bøker om barnemat og drevet kursvirksomhet rettet mot spedbarnsforeldre, barnehager og helsestasjoner.

Hun skriver faste blogginnlegg på dinmat.no, samt på bloggen sin; Hjemmelaget barnemat

Camilla Andersen

  • Navn: Camilla Andersen
  • Yrke:

Ernæringsfysiolog med mastergrad innen samfunnsernæring. Camilla er daglig leder i SomeBody.no og jobber med forebyggende kostholdsarbeid